Valuta och handel

Valuta och handel i Heimland

Här kommer du att lära dig hur du räknar ut hur mycket saker bör kosta i Heimland, hur mycket du tjänar på ditt arbete etc.

För att räkna ut hur mycket något kostar i öre i Heimland så använder vi oss en schablon som utgår från vad saker kostar i den verkliga världen. För att förenkla så ponerar vi att medelsvensson i Sverige tjänar 500 kr per dag. Detta använder vi för att ta reda på hur många procent av en dagslön någonting kostar. Ett kilo kött i Sverige kostar 100 kr. Då kostar köttet alltså 20 % av en dagslön. Och även i Heimland kostar då ett kilo kött 20 % av en dagslön. 

En normal dagslön för en medelklassarbetare i Heimland är 25 öre per dag. Är man fattig kanske man bara tjänar några enstaka ören om dagen, och är man rik kanske man får in hundratals ören varje dag.

Om vi använder oss av räkneexemplet med köttet ovan så kan vi konstatera att ett kilo kött i Heimland kostar 20 % av en normal dagslön, dvs 25 öre x 20% = 5 öre. Ett kilo kött i Heimland kostar alltså 5 öre. 

Andra exempel: Ett torp på landet i Sverige kostar 400 000 kr, alltså 800 dagslöner för en medelsvensson. Då kostar ett torp i Heimland 800 dagslöner a’ 25 öre, alltså 20 000.

Valuta i Heimland

Mynt:

1-öringar

2-öringar

5-öringar

Sedlar:

100 ören

1000 ören (1 taler)

Betalning OFFLAJV

På exempelvis värdshuset ska man betala med ”riktiga” svenska kronor. Detta kallas då för litet koppar (1-krona), stort koppar (2-krona), litet guld (5-krona) och stort guld. Du betalar med både koppar/guld och ören på värdshuset, värdshuspersonalen säger vad det kostar.

Du blir när lajvet startar tilldelad ören att använda under lajvets gång. Var noga med att lämna tillbaka dem när lajvet är slut!

Comments are closed.