Släktingar, Kransar och Bröd

GAMLA SLÄKTINGAR
Här följer 7 män och kvinnor som levt i Kullabro med omnejd tidigare. Vi vill att alla grupper på Heimland: Kransar och Bröd ska välja minst en släkting (men gärna två) som har en koppling till gruppen och bestämma hur, samt bestämma hur gruppen i sig är släkt med varandra eller på annat vis hänger ihop. Exempel:

“Vår grupp är kittelflickarfamiljen Enerot. Atle Enerot, pappan i familjen, är barnbarn till Egil Vildands tredje fru: Egil var hans morfars far. Mamma Helle Enerot är släkt med Skrock-Beata, det var hennes farfars moster.”

Knot-Karl – en farbror som blev närmare 100 år gammal, älskade ben och dissekerade döda djur han hittade. Sparade på deras skelett. På långt håll släkt med Märta på stenen. Knot-Karl dog för tjugo år sedan.

Märta på stenen – bondmora som var duktig på att koka sylt, safta etc, trivdes i skogen. Blev en gång dock uppjagad på en sten av ett vildsvin och där fick hon sitta i minst två dagar. Efter det utvecklade hon en stor avsky för vildsvin och lagade med glädje mat bestående av vildsvin, som hon skadeglatt svor åt och sa att det var: “rätt åt svinet” att det blev mat. Märta på stenen dog för tjugosju år sedan.

Alfhild Svanesdotter – Tidigare sheriff i Kullamo (inte att blanda samman med Kullabro), gjorde en stor insats i att tvinga undan Hanna en gång i tiden (i inbördeskriget för många år sedan). Alfhild dog för ungefär nittio år sedan. Hon hyllas fortfarande som en krigshjälte.

Rana Stensdotter – En kvinna som dog ensam i en fattiggård utanför Lindstad, en det sägs att hon i sina ungdoms år hade en affär med Atle Stensarm och att hon fick ett barn med honom, som han sedan förkastade, och hon lämnade bort detta barn till ett resande barnhem. Rana Stensdotter dog för femton år sedan.

Atle Stensarm – Nyligen avliden storbonde i Sjöhagen, hade många kor och har efterlämnat detta till sina båda söner. Atle hade rykte om att ha tur med sig och visade gärna upp hur rik han var för andra i bygden. Atle dog för tre år sedan.

Egil Vildand – En särling som dog för ganska många år sedan. Bodde i byn men var inte född i den, sägs ha “kommit från skogen”. Brukade ge sig ut på veckolånga turer när han jagade och fiskade. Mycket skicklig jägare. Gifte om sig och fick barn i flera äktenskap. Egil Vildand dog för femtio år sedan.

Skrock-Beata – En dam som trodde väldigt mycket på folktro och sägner, aldrig skulle gå under en stege och som var mycket obekväm med katter. Varnade alltid de små under jorden när hon hällde ut vätska och talade om hur man skulle bryta förtrollningen för de bergtagna (kasta järn över dem). Skrock-Beata dog för fyrtio år sedan.

Comments are closed.