Skapa roll inför ett Heimland-lajv

Så du vill åka på Heimland? Så gött! Här följer lite tips på hur du kan göra för att skapa dig en karaktär för nästa Heimland-lajv:

  • Läs igenom kampanjeinformationen här på hemsidan, läs på så att du känner att du har koll på vad lajvet handlar om och hur kampanjevärlden fungerar. Frågor? Bara att maila till arr på heimland@pegas.nu, vi svarar så fort vi kan!

  • Titta på ”sökta roller”-listan, är det något där du är sugen på? Om  inte, vad vill du spela? De flesta sorters roller kan befinna sig var som helst i Heimland, det behövs bara en god anledning! Är ni flera som ska åka tillsammans? Vill du ha en grupp kan du annonsera efter sällskap i exempelvis gruppen ”kampanjevärlden Heimland” eller  eventets hemsida på Facebook.

  • Bestäm vad din roll sysslar med om dagarna. Är det en bagare, en bonde, en adelsperson eller kanske en soldat? Är personen rik? Har personen familj? Hur var karaktärens uppväxt? Varifrån kommer hen? Vad har hen för anledning att befinna sig där lajvet utspelar sig?

  • Bestäm ett namn på din karaktär, vad helst som du tycker känns fint och som du tror att du kan lystra till. Många använder sig av klassiskt nordiska namn, men låt dig inte hindras av vad andra gör. Kom dock ihåg att ett avancerat namn kan vara svårt att själv komma ihåg och ibland nästintill omöjligt för andra att lära sig väl på lajvet.

  • Fundera på vad du ska ha på dig på lajvet och glöm inte att tänka på vilken årstid det är när lajvet går av stapeln. Det är stor skillnad på att klä sig inför ett sommar- och ett höst/vinterlajv. Tänk först på vad din karaktär har för status, är det en ”fattig” eller en ”rik” person? Är det någon som bor i skogen eller i en stad? Arbetar hen fysiskt eller får hen hjälp med att klä på sig på morgonen? Generellt uppmuntrar vi till plagg i linne (närmast kroppen) och ett eller flera lager ylle över beroende på årstid. Använd underställ (som inte ska synas när du har dina lajvkläder på dig över det) om det är riktigt kallt. En struthätta är ett plagg som, beroende på färg och dekorationer, fungerar för alla samhällsklasser och är ett mycket bra och värmande plagg om den sys i ylle. Den fungerar också som nattmössa! Om en roll är lite fattigare kan man tänka sig enklare kläder, kanske en särk/skjorta i linne och en+ eller flera yllekjortlar över. En kort mantel, som går någonstans ner på lårnivå, värmer också skönt och är lätt att sy av en hel- eller halvcirkelformad bit ylle. En rikare person kanske klär sig i mer färgglada kläder med mer avancerade skärningar, ”bling” etc. Se länksamlingen för tips om hur man går tillväga för att sy lämpliga lajvkläder och var man kan köpa färdiga. Se gärna Pinterest-albumet för inspiration också, och inspirationsbilderna som finns här på hemsidan! Och förresten, tänk på att linne inte värmer nämnvärt, även om det är ett material som använts på medeltiden…

  • Ska din roll ha några andra attribut som du behöver fixa, som en vandringsstav, en luta om du är trubadur eller något annat? Behöver du en väska för dina saker? En korg? En bok? Bläck och fjäderpenna?

Sådär, då har du en karaktär och en plan för din utrustning! Anmäl dig och börja peppa, snart är det lajv!

Comments are closed.