Om lajvet Kransar och Bröd

Välkomna till Kransar och Bröd, det sjunde lajvet i Heimland-kampanjen. Lajvet kommer fokusera på en högtid som handlar om familj och samhörighet.

Lajvet utspelar sig som vanligt i den lilla byn Kullabro i mellersta Heimland, där man nu ska fira traditionell högtid som innehåller dels moment som man firar tillsammans i familjen/släkten/byn – till exempel att man börjar med att städa fint i sitt hus och på sin gård, sedan går till kyrkan och hedrar sin släkt genom att tända ljus och sedan äter tacksägelsemiddag tillsammans med vänner och släkt i byn, och under/efter middagen berättar historier om sina släktingar och byns historia – och dels moment där man tävlar familjerna emellan – exempelvis fysiska tävlingar, lekar, eller i stil med en brittisk marknad (tårttävlingar, vem har finast dekorerad ytterdörr osv).

Det är också en högtid där man sluter förbund och knyter allianser, både världsligt och (traditionens ursprung) inom kärleken. Ursprungligen var det en kärlekshögtid där man uppvaktade sin hjärtas utvalda och under lördagskvällen öppet eller i hemlighet skänkte en blomsterkrans, som personen sedan kunde välja att bära eller inte. Om personen väljer att bära kransen är det förstås en stark indikation på att hen är ok med att bli uppvaktad (men fortfarande inget formellt löfte eller så). Numer har man utvidgat traditionen till att gälla alla typer av förbund, som sluts genom att man bryter bröd med varandra.

Lajvet är ett low fantasy-lajv där vi önskar att alla lajvare spelar byroller, alltså inga högstatusroller och inget politiskt (mer än möjligtvis på bynivå) spel.

Vad kommer man då konkret som lajvare göra på lajvet? Tanken är att ens karaktär ska knyta kontakter med andra karaktärer och man på ett så smidigt sätt som möjligt ska hitta fördelar mellan släkterna. Det kommer att serveras mat på lajvet, det kommer att spelas musik och dansas, berättas skrönor om naturväsen och personer i byn, kanske blir det bråk, kanske blir det förlovning, kanske  blir några släkter osams. Tänk hober och deras interna stridigheter, lust till mat, dans och nöje och deras fasta band till hemmet och släkten, i en hjärtlig, om än intensiv och kanske med tillfälligt grälande, positiv stämning.

Comments are closed.