Heimland: Hantverksresan (vi hade i alla fall tur med lädret) 30 juli – 1 augusti 2021

ÄNTLIGEN blir det lajv! Välkomna till ett opretantiöst sommarlajv, med fokus på byhäng och hantverk, lekar och spel och att helt enkelt bara få njuta av att äntligen få befinna sig i lajvbyn igen!

Praktisk information
När: 30/7-1/8, vecka 30 fredag-söndag. Incheck offlajv fredag 09:00-12:00, lajvstart 14:00. Incheck inlajv efter 14:00. Lajvslut söndag förmiddag, fotografering och utcheck efter detta.

Var: Pegas lajvby i Loppetorp

Målgrupp: både nya och rutinerade lajvare välkomna. Lajvet är barnvänligt.

Deltagarantal: Max 100, först till kvarn (och max 50 i värdshuset)!

Arrangörer: Pegas styrelse, med ordförande Petra Kronvall-Hellbring som huvudarrangör.

Kostnad: 100 SEK i lajvavgift + 50 SEK i medlemsavgift i föreningen. Måltider ingår inte men kan köpas billigt i värdshuset. Barn upp till 6 år gratis.

Beskrivning av lajvet

Heimland: Hantverksresan (vi hade i alla fall tur med lädret) är ett myslajv/stämningslajv med fokus på hantverk och på firande av högtiden Kransafton, som innebär lekar, fest, dans och utövande av traditioner. Barnfamiljer är hjärtligt välkomna, men det är inte tänkt som ett renodlat barnlajv. Arrangörerna kommer inte att skriva några intriger, utan alla lajvare får själva ta ansvar för att styra sina lajv på det viset de önskar, genom att bjuda in andra till spel och säga ja när möjligheter uppkommer.

På lajvet kommer deltagarna att till självkostnadspris för material få prova på olika hantverk, exempelvis att sy sig en påsväska, jobba i läder, nålbinda, tova bl a. Mer information om hur man anmäler sig till detta kommer!

Vi kommer också att fira Kransafton, vilket är en tradition som började under lajvet ”Kransar och Bröd”, mer om den traditionen kan man läsa på det ursprungliga lajvets hemsida:
Heimland: Kransar och bröd (24-26 augusti 2018) – Heimland (pegas.nu)

Stämningstext

Sommaren närmar sig efter en höst och vinter när många i Heimland haft det besvärligt. Förra årets skörd var för många heimländare mindre än på många år och den bistra kylen och intensiva vätan har lagt sig som en blöt filt över folks mående. Därför är det nu många som känner en närmast euforisk lättnad över att ljuset och värmen kommer, och mer än någonsin längtar man efter den årliga högtiden Kransafton. Äntligen!

Kung Walter känner med sitt folk och har gjort sitt bästa för att stötta dem under vintern, vilket han haft möjlighet till då det verkat som att även läget i Västmark varit tufft. Av den tidigare uppblossande konflikten har man inte sett så mycket, och även över detta är det många som drar en lättnadens suck. Kanske kan livet nu återgå till det vanliga och trivsamma!

I Kullabro, där handelsvägarna möts, har vintern stundtals varit hård och kall. Det har passerat färre resande än vanligt och man har nästan levt som i en dvala. En tidig majmorgon satt Asgeir på en bänk i sitt värdshus och stirrade tomt framför sig med ett stop kallnande morgonkaffe i handen. Grötgerd, som precis varit och hämtat vatten, tittade fundersamt på honom när hon kom tillbaka in i rummet. ”Nä, det här duger inte”, sa hon plötsligt och ställde ner vattenhinkarna på golvet med en smäll. ”Någonting måste hända. Jag ska skriva till min kusin Sten-Walter i Grimstad och be honom sätta upp ett plakat utanför hans skomakeri, om att det är i Kullabro man ska fira Kransafton och att det är där att man får finast presenter när man vinner en tävling. Det skulle få fart på affärerna!”När Asgeir hörde ”fart på affärerna” kvicknade han till och tittade upp på Grötgerd. Han nickade långsamt. ”Då kommer vi behöva mer bröd! Jag ska också skriva, till mjölnaren i Lindstad!”

Och snart flockades folk i Grimstad runt plakatet som Sten-Walter hade satt upp. Det gick snart rykten om att man mår väl i Kullabro, och många började planera för en sommarresa till byn. Och inte konstigt det, med de ord som Sven-Walter kanske kryddat en aning för effekt:

”Fira Kransafton i Kullabro, den vackraste lilla byn i centrala Heimland, denna juvel i landets pärlhalsband. På värdshus (namn?) äter du lika gott som självaste kung Walter, med utsikt över den sköna, gröna dalen och med ackompanjemang av skogens alla fåglar. Här kommer även några av landets främsta hantverkare att finnas och vill gärna dela sina kunskaper med just ER! Kom till Kullabro – ni kommer inte att ångra er!”

Comments are closed.