Kom igång med lajv

Hur kommer jag igång?

För att komma igång krävs att du läser på om lajvet du vill åka på. Det är väldigt viktigt att veta i vilken typ av värld det utspelar sig, vilka varelser som finns och vilken typ av karaktärer som passar in. När du bestämt dig för ett lajv som passar dig så är det dags att skapa och skriva ner hur du vill att din karaktär ska vara. Det gör du först och främst för att lära känna din karaktär men också för att arrangörerna ska kunna passa in den i kampanjvärlden och de händelser de har planerat för lajvet samt skriva en så passande intrig som möjligt till dig.

 Hur väljer jag karaktär?
Det är olika krav för olika karaktärer. Olika karaktärer påverkar lajvets huvudstory olika mycket, du kan välja själv vilken typ av karaktär du vill spela. Om du aldrig har lajvat förut är det bra att välja en karaktär man vet att man kan spela utan att ta på sig för mycket ansvar. Dock kan även en enkel karaktär göra stora händelser, men det är alltid bättre att sätta ribban lägre till en början, och känns det för lätt kan man se till att påverka mer genom att visa intresse och lägga sig i. Arrangörerna ger alltid alla lajvare uppgifter att utföra oavsett vilken typ av karaktär du spelar.

Att skapa en karaktär
Att skriva en karaktär kan vara både lätt och svårt. Först behöver du en idĂŠ. Vad vill du vara för person?  Kanske vill du spela en resande försäljare? I så fall får du tänka ut varför just den karaktären har kommit till det stället där lajvet utspelar sig. Information om uppväxt och familj är också viktig. Kanske finns det något underliggande som att karaktären egentligen är en spion åt ett grannland eller en yrkesmördare?

Det är ditt ansvar att skapa din karaktär efter informationen som finns om den världen du ska spela i. Det finns oftast mycket skrivet om tex religion, politik och historia. Din bakgrundsberättelse blir så lång som du känner att du vill att den ska vara, men bör vara ca 1-3 A4.

Det finns ingen anledning att skrota din karaktär efter ett lajv, kommer det fler lajv som utspelar sig i samma kampanjvärld så kan du återvända som din karaktär och fortsätta att spela den. Om du vill spela en annan karaktär ett lajv kan din gamla roll ”resa bort” och komma tillbaka ett senare lajv i samma kampanj. Du kan alltid komma på orsaker till varför din karaktär varit borta.

Här nere finns en mall som kan underlätta för dig att skapa en karaktär. Du behöver inte använda den men den tar upp många frågor som är bra att besvara. Dels för att du själv bör känna din karaktär väl så att du kan spela den utan att behöva vara osäker, och dels för att det underlättar för arrangörerna om det finns mycket information så intrigen passar in så bra som möjligt. Just den här mallen är inte en ”allmän” karaktärsmall, utan är gjord för att användas på Pegas Lajv, dock är den ganska heltäckande och om du ska lajva med en annan förening kan du höra om de har en egen  mall, annars får du gärna använda vår.

Mall för att skriva karaktärsbakgrund
Microsoft word dokument
Webbsida

 Vad ska jag ha på mig?
Kläderna är väldigt viktiga för att hålla stämningen både för din egen del och för dina medspelare. Beroende på vilken värld kampanjen utspelar sig krävs olika kläder och utrustning. Du kan sy dina egna kläder, eller köpa begagnat eller nytt. Ofta finns information om vilken typ av kläder som krävs på hemsidan hos föreningen. Om du har ytterligare funderingar kan du alltid kontakta arrangörerna.

Här är några länkar på mönster, syhjälp och lajvkläder att köpa:

Som när det begav sig (om att sy riktiga medeltidskläder): http://somnardetbegavsig.blogspot.se/

Sysidan (allmän hemsida om sömnad): http://www.sysidan.se/

Väsen hantverk: http://www.vasenhantverk.se/index.asp?page_id=10

Lajv Norrland (allmänna tips inom lajvsaker): http://www.lajvnorr.se/default.asp?sida=http://www.lajvnorr.se/lajvtips/lajvtips.asp?id=20

Den late lajvaren (blandade lajvtips, en hel del för svartblod): http://denlatelajvaren.se/

Urda (säljer färdiga medeltidskläder): http://www.urda.se/

Försäljningsställen av material och i vissa fall färdiga plagg: http://korps.e-line.nu/ http://medeltidsmode.se/ http://www.handelsgillet.se/ http://www.svartakatten.com/

Vapen
På de flesta lajv finns det beväpnade karaktärer. Det finns mycket regler runtom detta och de ska respekteras så att ingen blir skadad på riktigt.

Vapnen som används på lajv har en hård stomme som täcks med ett mjukt material, det kan jämföras med skumgummi som tex liggunderlag är gjorda av. Sen målas vapnet med flytande latex så det blir ett lager av gummi utanpå. Använder man pilbåge så har varje pil en tjock spets av flera  lager av mjuka material och pilbågen i sig får inte kunna skjuta för hårt.

Lajvvapen brukar kallas för boffervapen, som kommer från att det låter ”boff” när man slåss med dem. Därför kallas ofta lajvstrider för bofferstrider.

Länkar till sidor där man kan köpa vapen:

Lajvbutiken: http://www.lajvbutiken.se/

Latexvapen: http://latexvapen.info/bildgallerier/forgotten-dreams-design-studio/

Hur gör du ett eget vapen?
Du kan alltid göra ditt egna vapen. Beskrivning för hur du gör och var du kan köpa material kommer upp snart!

Hur bor man?
Vissa föreningar erbjuder plats att sova i hus eller stora tält som rymmer många. Det kan också vara så att du får bo i eget tält. Tältet ska se ”inlajv” ut, dvs ett tält täckt i i tyg, eller egensytt som håller de krav arrangörerna har. En vanlig lösning är militärtält där man kan sova flera personer. I tältet ska det bara finnas saker som passar in i kampanjen. Om du har personliga saker med sig som tex en mobiltelefon kan du gömma den under något och märka med ett ”offmärke” (Läs regler).

Beroende på vilka krav lajvet har kan man ha sovsäck eller inte. Nybörjarkampanjer brukar tillåta sovsäckar om de är täckta med filtar så att folk kan komma in utan att behöva se ”offsaker”.

Mat och vatten
Vissa lajv erbjuder mat på värdshus. På vissa får du ta med egen. Det kan också vara så att du spelar en karaktär som inte går på/är välkommen på värdshus. Var noggrann med att kolla upp det innan, så du inte går hungrig. På Pegas lajv finns alltid ett värdshus där du kan köpa mat och dryck. Om du spelar en karaktär som inte äter på värdshuset går även det att lösa om du kontaktar arrangörerna innan lajvet.

Vatten finns också alltid på Pegas lajv, beroende på säsong finns det i tankar eller i brunnar på området.

Till föräldrar gällande Pegas lajv
Vi har alkoholförbud för alla minderåriga. För alla över 18 gäller en alkoholgräns på 2,5%.

Arrangörerna har gått förstahjälpenkurs, samt hjärt och lungräddning.

Det finns alltid arrangörer på plats som kan hjälpa till med frågor, skador eller dyl.

Vi har hårda regler vad gäller eldning, och säkerheten är därför hög. Brandkår och ambulans är alltid informerade om arrangemangen och kan därför vara snabbt på plats ifall något skulle hända.

Regler
Reglerna ändras ibland beroende på vad arrangörerna bestämmer inför varje lajv.

Det kan även råda eldningsförbud på sommaren eller alkoholförbud på ett specifikt lajv och då ändras reglerna. På Pegas lajv gäller just nu följande regler (vi håller sidan uppdaterad).

Länk till våra nuvarande regler

Nu är det bara att börja!
Glöm inte att tänka på att lajv är ett spel som går ut på att agera med de andra deltagarna och själv ta initiativ och självklart ha kul!

Fler frågor?
Undrar du över något kan du ställa din fråga på Pegas diskussionsforum.

Lämna ett svar