Vad är lajv?

Vad är lajv?

Att förklara vad lajv är för någon är ingen lätt uppgift, det är svårt att beskriva något så stort med några få ord. En enkel förklaring kan låta så här.

Lajv eller Levande rollspel som det också kallas kan jämföras med improvisationsteater. Du har i förväg ”skapat” din karaktär och lever sedan ut den i en tidsenlig miljö tillsammans med allt ifrån en mindre grupp till tusentals människor! Du har inget manus, bara en grov kunskap om världen du lever dig in i och ”intriger” som får handlingen att röra sig framåt.  Oftast hänger flera lajv ihop i en kampanj och utspelar sig då i samma värld och historien fortsätter då genom de olika lajven. Men då är lajven gjorda så att man lätt kan hoppa in mitt i en kampanj.

 Du åker till platsen där lajvet ska utspela sig, där ”checkar du in”. Du är då förberedd med kläder som stämmer överens med tiden som kampanjen utspelar sig i, eventuell annan utrustning och tält om så behövs. Du övernattar nämligen på området eftersom lajvet kan pågå i flera dygn (längden kan variera, allt från bara en dag till en vecka men är alltid bestämd i förväg). Alla måste vara förberedda och klara, när den utsatta tiden kommer, då lajvet ska börja. Ibland kan det vara ett klockslag och ibland när du vaknar morgonen efter inchecken. Sedan spenderar du den kommande utsatta  tiden som en annan karaktär, improviserar och spelar teater med de andra deltagarna.

Tanken med lajv är att alla deltagare ska kunna påverka och själva med hjälp av riktlinjer ändra och skapa händelser.

En vanlig dag på ett lajv kan se ut tex såhär

Förutsättningarna för detta exempel är ett medeltida lajv i en by

Du vaknar på morgonen, äter frukost på värdshuset med de andra byborna. Sedan har du fått intriger som säger att du ska hämta ett hemligt brev från någon för att överlämna det till någon annan person. För att lyckas med det måste du hitta den första personen utan att någon ska förstå vad du håller på med. Sedan tar du kontakt och får tag på brevet utan att någon kommer på dig. Du tar dig en skogspromenad, träffar på rånare och blir av med brevet vilket inte alls är bra, och ger allvarliga konsekvenser. Nu måste du gömma dig från den som gav dig brevet.

Kanske du råkar se eller höra något viktigt eller hemligt när du på väg hem går förbi tre pigor? Sedan äter du middag på värdshuset och den här kvällen sitter du och pratar med andra bybor om dina upplevelser och dricker cider. Höga vrål kommer utifrån. Någon skriker:  ”SVARTBLOD”. Det stapplar in en blodig människa på värdshuset.  Alla blir oroliga, det kunde lika gärna varit du…

 In och Off?
”Inlajv” kallas det när du är i sin karaktär, vilket du är hela tiden då då är på området från det att lajvet startat, det gäller hela dygnet runt. Om du behöver prata med någon utan att vara din karaktär kan du gå ”offlajv”, alltså utanför området där du kan prata. Du måste tänka på att det kan vara personer överallt som kan höra vad du säger, och stämningen kan lätt förstöras om någon råkar höra ett samtal om tex mobiltelefoner. Eftersom att lajv kan hålla på i flera dygn kan det ibland vara skönt att gå iväg och prata av sig, eftersom att det inte finns några pauser utan rollspelandet pågår hela tiden. Du kan också diskret kontakta en arrangör om något händer eller om du har frågor och be att få prata ”off”.

 Hur gammal är en lajvare?
Deltagarnas ålder är väldigt varierad. Det kan vara både äldre och yngre människor. Medelåldern bland lajvarna brukar ligga på 16-20 år. Alla åldrar är välkomna!

Arrangörer
Det finns alltid arrangörer som hjälper till med allt. Ser till att alla får intriger och att man får en händelserik upplevelse. Samtidigt som de ordnar med allt praktiskt och säkerheten. Arrangörerna är till för att ge lajvare ett bra lajv, så tveka inte att ta kontakt om du undrar något.

Lämna ett svar