Scenario

1940: En Svensk TigerPraktisk informationSökta rollerScenarioStämningstext: IngenjörenStämningstext till 1938: Pyrande GlödValuta, mat och dryckInspirationKläder och utrustningReglerArrangörernas visionArrangörskontakt

1940 – En Svensk Tiger

I Europa har krigets glöd fått fäste och förvandlats till en brinnande eld. I Tyskland har deporteringar av “icke önskvärda” börjat och den 1 september 1939 tog Hitler det slutgiltiga steget och anföll Polen. Två dagar senare förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. I slutet av 1939 utsätts Finland för flyganfall från Sovjetunionen vilket mynnar ur den vänskapspakt som Hitler och Stalin ingått. I Sverige finns en stark samhörighet med grannlandet och många beundrar det finska folkets mod och försvarsvilja och parollen “Finlands sak är vår” möter starkt gensvar. Finland står emot i tre och en halv månad men tvingas sedan ge upp och får avstå Karelska näset med Viborg.

Den 9 april 1940 anfalls Danmark och Norge. Danmark kapitulerar snabbt men norrmännen bjuder på motstånd, med hjälp av bergen och en fransk-brittisk expeditionskår.

 Torsdagen den 19 april 1940

Lajvet utspelar sig i den mindre staden Ronneby, mitt i Blekinge. I den vackra Brunnsparken ligger ett serveringsställe, i folkmun kallat Villan. Villan har en något brokig historia, för två år sedan stod den i centrum för ett mord, vilket ledde till att spioner från flertalet länder försökte överlista varandra i jakten på hemligstämplad information. Informationen visade sig vara en kod, som tillslut hamnade i svenska agenters händer, och de lyckades under visst tumult sända iväg koden via en telegrafstation som fanns i Villans tornrum.

Mordet drog till sig oönskad uppmärksamhet till Villans ägarinna, Fru Morén, och den ljusskygga verksamhet som hon bedrev; en svartklubb med dans och smuggelsprit, och en spelhåla som omsatte stora mängder pengar. Säkerhetspolis kopplades in på fallet och Fru Morén dömdes till fängelse. Hennes närmaste man Jönsson, Villans hovmästare, försvann under mystiska omständigheter.

Den illegala verksamheten är sprängd. Det är i alla fall vad de flesta tror. Nya ägare har kommit till huset och den omtyckta och något pittoreska serveringen lockar fortfarande till sig många gäster, särskilt från det närliggande Brunnshotellet. Nu har ägarna tillstånd att servera gästerna ett par supar var, men inte mer än så, dessutom ska man ha ransoneringskupong för både spriten och kaffet. Och det bjuds fortfarande till dans på andra våningen, om än utan barservering. Ja, Villan ser onekligen oskyldig ut på utsidan. Men de som har besökt Villans källare skulle kunna ge en helt annan bild, om de nu vågade säga något om det som pågår där. I källaren serveras det nämligen mer än två supar per person och spelet som nu pågår har betydligt högre insatser än förr. Men om detta talas det inte högt om. Att sladdra om Villan kan ge oanade konsekvenser.

Något oväntat har hänt; det har upptäckts att berget bakom Villan lämpar sig ypperligt för flygspaning och försvarsledningen har beslutat att genomföra tester med nya spaningsmetoder där. En mindre grupp militärer med befäl har dirigerats till Villan och officerarna har rekvirerat några rum inne i huset. Även ingenjörer och forskare finns på plats men vad de sysslar med vet knappt någon mer än de själva.

Inkallningar till försvarsmakten har gjort att många män tillfälligt tvingats lämna sina familjer men inte står Ronneby still för det. Industrierna sköts av kvinnors starka händer och särskilt emaljerverket i Kallinge har fått stor hjälp av sina nya arbetare. Det finns också kvinnor som gått med i den lokala lottakåren, och många av dem tjänstgör som “tornsvalor”, sittandes i höga torn spanar de nattetid efter fiendeplan, beredda på att slå larm. Dessutom har lottakåren på riksnivå beslutat att förlägga sin skola för utbildning av nya rekryter inom underrättelsetjänsten i Ronneby.

Den lilla staden Ronneby har förfärats av dagstidningarnas ständigt återkommande rubriker om kriget som nu nått rikets gränser och de blickar med förfäran mot Tyskland. Vem eller vilka kan man egentligen lita på? Alla nyanlända ses på med misstänksamma blickar, mannen i brun rock och hatt som nyss flyttat in på övre brunnsvägen, och som säger sig vara journalist, är kanske i själva verket en tysk kollaboratör? En svensk tiger, det vet ronnebyborna mycket väl.

Men det finns även något annat som gör att gemene man håller sig på sin vakt, nämligen skriverierna om de misstänkta smuggelligorna som sägs hålla till i trakterna. Lilla Ronneby, med sin närhet till havet och ån som går från hamnen ända in i stadens hjärta, är ett perfekt tillhåll för de skurkar och banditer som tar varje chans att tjäna svarta pengar. För en kort tid sedan hittades ett lik flytandes i ån, mitt inne i stadens centrum, men den lokala polisen har inte lyckats identifiera den något uppsvällda kvinnokroppen.

Trots allt elände, både i lilla ronneby och i den stora världen, lyckas människor ändå ta sig tillfälle att besöka Villan och för en stund glömma bort allt elände som hotar.


Kommentera