Dräktskick Abderon

Vi vill börja med att klargöra att Abderon inte är ett högkravslajv som kräver att alla ska se exakt likadana ut, däremot vill vi gärna att ni i den mån det går håller er inom ramarna nedan. Det bör också nämnas att det absolut viktigaste med lajv är att ha roligt och man ska absolut inte behöva ha ångest över sina kläder. Är man fundersam över om ens kläder duger för lajvet, tveka inte att fota dem och skicka en bild till arr, vi hjälper mer än gärna till med tips och tricks!

Överlag är det absolut viktigaste på ett lajv att INTE FRYSA (även om det är sommar så är nätterna kalla) så se till att klä på er ordentligt, från topp till tå. Har man inte flera lager lajvkläder i ylle att ta på sig går det jättebra att ta på sig ett underställ under kläderna, syns det inte så finns det inte!

Nedan nämns lite vad man ska tänka på när man syr sina kläder till lajv och det finns även en rad länkar där man kan hitta inspiration till sin dräkt! Glöm inte att, om tid, ork och pengar finns, fixa med lite extra tillbehör till din dräkt som förhöjer känslan och gör dräkten mer praktisk: bälten, struthättor, axelväskor a la pilgrimsväska, bältesväskor, penningpungar, korgar osv. Det känns alltid roligare när man får stor nytta av sin dräkt!

Dessa olika sorts roller kommer nämnas:
Abderons barn: bönder och lägre klasser
Abderons barn; adel och rika borgare
Abderons barn: gemensamma riktlinjer
Fantasyroller

Abderons barn. Bönder och lägre klasser

I Backamo, där de flesta är bönder och tillhör det lägre skiktet i samhället, klär man sig inte särskilt överdådigt. Färgerna är neutrala och kläderna är sydda för att vara praktiska snarare än att vara vackra. Ofta bär kvinnorna flera lager med klänningar, den översta kan ibland fästas upp med hjälp av bältet. Männen klär sig i hosor, brokor eller byxor och kjortlar. Det är vanligt att kläderna är lappade, lagade, slitna och lite smutsiga. Det finns kvinnor som bär hosor och brokor, då deras arbete skulle hindras av en klänning. Detta är inget som får andra kvinnor att titta snett på henne. Klänning är modernt för kvinnor och har man ett arbete som inte hindras av en sådan så använder kvinnorna helst klänning.

Abderons barn. Adel och rika borgare

Adeln klär sig hellre vackert än praktiskt. De rikaste adelsmännen gör allt för att efterlikna det mode som råder i hovet. Man kan tänka sig lite senare medeltid när man tänker sig adelns kläder, nästan renässans. Adelns kläder påverkas alltså av deras makt och vart i riket de lever.  Gemensamt för de flesta inom adeln är att de inte drar sig för att använda starka färger. Rött, blått, gult och grönt är populärt. Bland borgare finns det också en förkärlek till vackra kläder. Dessa har visserligen inte råd med lika dyra tyger och färger. En borgare bär därför sällan rött och klarare blå färger. Borgare hamnar också något längre fram i klädhistoria än vad gemene man i Abderon gör. Borgarnas dräkter är någonstans på mitten, lite finare än bönder men mindre tjusigt än adel. Alla i riket använder gärna huvudbonader.

Abderons barn; Gemensamma riktlinjer

Här följer en lista över olika klädtyper och hur de ser ut i Abderon. Den är indelad i tre olika kategorier:

“Inte godkänt”, vilket helt enkelt betyder att detta är något som vi inte vill se på lajvet.

“Godkänt”. Dessa kläder är godkända för lajvet!

“Tip-top”. Det är dessa kläder som man i längden kanske ska sträva efter om man är det minsta historiskt intresserad, men det är inget tvång utan det är viktigare att komma och ha roligt!

Skor
(Tänk på att det viktigaste är att du håller dig varm och torr om fötterna!)

Icke godkänt: Gympaskor, gummistövlar, skor i skrikiga färger
Godkänt: Neutrala kängor med gummisula, stövlar i skinn eller syntetiskt skinn, med gummisula, gamla militärkängor etc.
Tip-top: 
Handsydda läderskor

På huvudet:

Icke godkänt: Hår färgat i extrema färger som hänger löst (försök dölja med huvudbonad), kepsar, moderna huvudbonader överlag. Undvik helst stickade mössor.
Godkänt: Flätat hår, mössor av alla de slag (varma mössor är bra i november!)
Tip-top: Huvudbonad ifrån samma tidsperiod som resten av ens utrustning

Underkropp män/byxroll:
Icke godkänt: 
Byxor med väldigt tydliga fickor, byxor i syntetmaterial, byxor med tydliga dragkedjor och andra moderna detaljer.
Godkänt: Pösbyxor, raka byxor i ylle eller linne, skinnbyxor
Tip-top: Hosor och brokor, påsbyxor med benlindor, byxor enligt Tjorsbergsprincipen.

Överkropp män/byxroll)

Icke godkänt: Syntetmaterial, synliga t-shirts, moderna jackor etc
Godkänt: Pösskjorta i linne, västar i ex. ylle,
Tip-top: Tunikor och kjortlar i ylle, linneskjorta, struthätta, mantel, rock i ylle

Kvinnokläder/klänningsroller
Icke godkänt:
Korsetter, extrema fantasyskapelser i skrikiga färger, ärmlös klänning utan något under, dragkedjor,
Godkänt: Alla klänningar i linne och ylle, struthätta, mantel,
Tiptop: Särk i linne, kjortel i ylle, överkjortel i ylle, struthätta/fruhätta

Material överlag:

Icke godkänt: Syntet, dragkedjor, extrema färger, fuskpäls med mönster av t.ex. savannens djur,
Godkänt: Öljetter, färgat linne, päls (äkta eller fusk, det ska dock se äkta ut!), ylle i starka färger, skinn, läder, sammet, siden (på finare roller då givetvis).
Tip-top: Oblekt eller blekt linne, ylle i naturfärg, läder, skinn, sydda snörhål, tygknappar, knapphål 

Fantasyroller

Abderon befolkas av Alver, barbarer, troll och vättar. Ibland slinker svartblod igenom muren. Dessa olika raser har väldigt olika klädstil. Det varierar sig även mycket inom raserna, då det exempelvis finns fyra olika sorters alver i Abderon.

Skogsalver, vilka klär sig i skogens färger. Smidiga kläder som passar då man rör sig ute i skogen.

Högalver: fåfänga alver som gillar att klä sig i vackra färger och tyger. Kläder som påminner om adelns, men kan ha lite inslag av fantasy.

Ökenalver: Har kläder som passar för ett ökenklimat. Täcker gärna ansiktet, för att förhindra att att sand piskar upp i deras ansikten. Kläderna har neutrala färger och är praktiska och svala.

Mörkeralver: Är liksom högalverna fåfänga och gillar att vara vackra. vill klä sig i mörka kläder.

Svartblodens utseende omnämns i svartblodsdokumentet som finns uppe på kampanjeinfo-sidan!

Rustningar

De riktlinjer som används för kläder går även att applicera på rustning; ju fattigare man är, desto äldre rustningsmodell har man. Vid funderingar på om din rustning duger rent stilmässigt, tveka inte att kontakta arr!

Länktips till bra sidor med lajvutrustning och medeltidskläder:

Om att sy riktiga medeltidskläder: http://somnardetbegavsig.blogspot.se/

Allmän sida om sömnad: http://www.sysidan.se/

Om lajv- och medeltidskläder: http://www.vasenhantverk.se/index.asp?page_id=10

Allmänna bra tips om att göra lajvutrustning:  http://www.lajvnorr.se/default.asp?sida=http://www.lajvnorr.se/lajvtips/lajvtips.asp?id=20

Blandade lajvtips, en hel del för svartblod: http://denlatelajvaren.se/

Om man vill köpa färdiga medeltidskläder: http://www.urda.se/

Bra nätbutiker för att införskaffa material till sin utrustning: http://korps.e-line.nu/ http://medeltidsmode.se/ http://www.handelsgillet.se/ http://www.svartakatten.com/

Lycka till och tveka inte att kontakta arr vid frågor!

 

Kommentera