Vanliga frågor

Abderon logga

Hur gammal måste man vara för att få lajva?
På Abderon: Mörker måste du vara minst 15 år för att få vara på plats utan en fadder, dvs en annan lajvare som är över 18 år, men egentligen finns inga åldersgränser! Familjer är hjärtligt välkomna, med barn i alla åldrar! Det kan kanske bli lite läskigt rent spelmässigt under lajvet, men det brukar gå bra ändå!

Hur gammal måste man vara för att få bära vapen?
Åldersgränsen för att bära boffervapen är 16 år, för blankvapen (endast för utseendets skull och inte för att slåss med) 18 år.

Måste jag ha lajvat förut för att åka på Abderon: Mörker?
Nej, absolut inte, du kan komma som nybörjare! Första gången är det bra att ta en lite mer iakttagande roll för att se vad som händer. Det är också bra att läsa på riktigt mycket innan sitt första lajv, för att undvika missar med t.ex. kläder och annan utrustning. Men när det stora jobbet är avklarat så kan du i regel åka på många lajv sedan!

Hur hittar jag till lajvområdet?
Först måste du hitta till Alnaryd. Det är inte så svårt, hittar du ifrån Karlskrona till Tving (väg 122) hittar du dit. När du precis kommer till Alnaryd så står det en skylt till höger, mot ”Holmsjö”. Dit ska du svänga. Följ vägen uppför backen och sväng med när vägen svänger åt höger. Kör igenom samhället och kom ut i skogen. Snart ser du en skylt till vänster mot Loppetorp, dit ska du INTE. Fortsätt på vägen. Snart ser du skyltar med ”parkering”. Där ska du parkera. Följ skyltningen mot byn och gå till värdshuset och checka in dig.
Kommer du ifrån andra hållet på väg 122 så bör man akta sig i Eringsboda, för där är det nämligen skyltat till Holmsjö till vänster och då ska man inte svänga. Inte förrens man har kommit till Alnaryd och ser Holmsjö till vänster igen ska man svänga, och då följer du samma vägbeskrivning den sista biten som ovan.

Vad ska jag ha på mig?
Det är helt olika beroende på vilken roll du väljer att gestalta, men gemensamt för allt är att det är yttersta prio att du inte fryser. Ett modernt underställ som döljs av dina lajvkläder är mycket bra om du inte har flera lager ylle att tillgå, tjocka strumpor och ordentliga skor är ett annat måste när det vankas höstlajv. En mössa är också ovärderlig, försök hitta ett alternativ till en stickad dock; en sydd i ylletyg eller nålbunden i ullgarn är mycket snyggare! Men överlag är det viktigaste att vara varm, så stressa inte ihjäl dig. Yllekläder överlag är att rekommendera i allt utom underkläder, även om linne också är ett historiskt korrekt material så värmer det inte i närheten av lika bra. Se sidan om dräktskick för mer information!

Vilka alternativ finns det att sova på?
Vi ser helst att du själv ordnar boende i form av eget inlajvtält, då de flesta husen i byn kommer användas av sina ägare. Inlajvtält är alla sorters historiska eller historiainspirerade tält, från vikingatid till medeltid, som är i neutrala färger och i någorlunda rätt material. Militärtält som inte är kamouflagemönstrade kan också användas som inlajvboende. Kamouflagemönstrade militärtält används som offtält eller som intält långt ut i skogen om man har en anledning att ha sitt läger där. Det kommer att finnas ett offläger en bit ifrån byn där man kan sova just off.

Kommer det finnas toaletter i byn?
Pegas har precis byggt sprillans nya utedass och dessa fungerar alldeles utmärkt att nyttja! Det finns givetvis moderniteter så som dasspapper och våtservetter där, någon måtta får det vara på medeltidandet!

Om något händer mig, finns det då någon som kan hjälpa mig?
Det finns alltid arrangörer på plats som kan ställa upp om något krisar; om du inte mår bra, om du gör dig illa, om någon är får dig att må dåligt på riktigt osv. Arrangörerna finns där för din skull och du ska aldrig tveka att gå till någon av oss om du har minsta lilla fundering.

Hur är det med mat och dryck?
Värdshuset har öppet och är varmt från ca 07 på morgonen till sent inpå natten när folket börjar droppa av. Det serveras tre mål, frukost, lunch och middag, under lördagen och endast frukost på söndagen. Emellan dessa tre mål finns det enklare förtäring såsom smörgåsar, varma drycker, frukt etc. att köpa om man är småsugen. Observera dock att det alltid är bra att ta med eget att äta på lajv, det går åt mycket mer energi när man är utomhus än när man är hemma, framför allt i november när det är kallt!

Kan jag ta med mitt djur på Abderon: Mörker?
Vi tycker generellt att det är trevligt med djur på lajv, men just Abderon: Mörker kommer att vara ett lajv där det kan hända att det blir bråk och skrik och elände och då förstår djur (t.ex hundar) inte att det bara är på låtsas utan det kan bli obehagligt för alla inblandade. Vi ser alltså helst att du lämnar dina djur hemma.

Om jag har kamin i mitt tält, ska jag ta med mig egen ved då?
Generellt är svaret ja, det är aldrig fel att ha med sig egen, helt torr ved. Det värmer klart bäst. Vi har i dagsläget inget beslut på om vi ska köpa in ved till alla att ta av, så räkna med att ta med lite ved.

Om jag vill spela stridande, finns det då några speciella regler?
Oh, ja. Under knappen ”regler” på Abderon: Mörker’s hemsida så hittar du regler för vapen, för rustning och för strid. Att spela stridande är ett ansvar eftersom det kan leda till att folk skadas på riktigt om det inte sköts. Därför är det jätteviktigt att du som stridande, både för din och för andras skull, läser igenom reglerna ordentligt.

 

Kommentera